Обвинението срещу

Москов: Утре съм на разпит за ваксините

„Утре съм на разпит за ваксините. Не знам каква е причината и за какво искат да си говорят с мен“. Това заяви пред bTV министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов.

„В тези 2 години аз защитих националния интерес. Няма финансови щети за държавата, единствените губещи са определени фармацевтични компании. Тези ваксини категорично не са опасни за здравето на децата“, заяви Москов.

Прокуратурата готви обвинение за Москов и двама негови заместници

Преди няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура готви обвинение на Петър Москов и двама негови заместници заради скандала с ваксините от началото на годината.

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина „Пентаксим“ като дарение от южната ни съседка. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина „Еувакс B“ срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск.

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година.

Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров.

Москов отрече да се е договарял с Борисов за министерски постове

През следващите месеци той ще работи за създаване на силен Реформаторски блок. Заедно с трайна коалиция със силен ГЕРБ би могъл да направи единен дясноцентристки фронт, допълни министърът в оставка.

В последно време Москов не се е чувал с лидера на ДСБ Радан Кънев. За последно му се обадил за рождения ден. Москов отрече, че ще бъде част от новия политически проект на Радан Кънев.

- реклама -