Петър Москов

Москов: „Спешна помощ“ не е такси

Спешна помощ” не е такси. Работата на тези хора е да преценят какво е състоянието на пациента и до къде може да издържи”. Това каза здравният министър Петър Москов пред Нова телевизия.

„За първите шест месеца Софийската „Спешна помощ” е извършила 70 000 повиквания. От тях 20 000 са хоспитализирани. Решението от адрес до болницата се взима от шефа на смяната. Аз удължих срока на проверката. От всички повиквания за половин година, по-малко от 600 са поискали да бъдат откарани до конкретна болница, а не до най-близкото лечебно заведение. И в повечето случаи това е свързано с желанието на пациента. Само че „Спешна помощ” не е такси. Работата на тези хора е да преценят какво е състоянието на пациента и до къде може да издържи”, коментира здравният министър.

Москов бе категоричен, че начинът на разпределение на парите за спешност се определя от министерството. Работата на „Спешна помощ” се финансира от държавата. „Имаше заповед, която аз съм препотвърдил, в която се казва пациентите да се карат до най-близкото лечебно заведение“, добави Петър Москов.

Циклотронът в Александровска болница работи от днес, съобщи още здравният министър.

- реклама -