Москов

Москов: Ползите от пръстовия отпечатък са 10 млн. лева

От въвеждането на пръстов индентификатор заявките в болниците са намалели с около 10 млн. лв. В НЗОК има данни за това – аз стоя зад думите си с отчетите на касата.

Това заяви бившият министър на здравеопазването Петър Москов пред бТВ по повод твърденията на служебния здравен министър Семерджиев, че трябва да отпадне пръстовия отпечатък и да се въведе здравна карта.

Това са идеите от 90-те години, каза Москов. Според него „като влезете в едно лечебно заведение, стандартът е начин да се покаже дали сте доволен, или не“.

Според Москов няма как без наличието на доказателство , че сте в болницата, да се види как сте лекуван. Въвеждането на контрол е главно за регулиране на публичните финанси, подчерта той.

Мястото и ролята на държавата е да инвестира в здравна система, каза Москов.

Димитър Петров беше освободен като директор на НЗОК заради заявките на болниците. През 2015 г. той бе натоварен да направи методика как фармацевтичната индустрия да дава отстъпки. Методиката е предвидила 16 -17 млн. отстъпки от фирмите, а по-късно след освобождаването му касата постигнала отстъпки за 46 млн. лв. „Ако за него оставането в НЗОК на 30 млн. са нищо, за мен са много и затова освобождаването му беше най-малкото“, обясни ексминистърът. Заварихме отстъпки 2.4 млн., през 2015 г. те бяха 46 млн., 2016 г. – 86 млн.. Прогнозата на касата за 2017 г. е да бъдат постигнати отстъпки над 130 млн. отстъпки, каза Москов.

Според Москов не са верни твърденията на сегашния министър Илко Семерджиев, че са били унищожени имунизационните календари на две поколения български деца. Той показа графика за 2014 г., 2015 г. и 2016 г. като каза, че няма разлика в данните от реимунизация. Лъжите целят да има страхове от имунизациите, каза Москов. Не вярвайте, че промяната не е възможна. В момента тече погром – в касата уволняват директори, в болниците уволняват директори, каза още той.

- реклама -