Мощно торнадо в Чехия. Има жертви

Обявено е извънредно положение в района на стихията

Мощно торнадо премина през няколко села в югоизточната Чехия, като рани 150 души и причини големи материални щети, съобщават местните медии. Най-засегнати са 7 населени места като едно е тях е наполовина разрушено, пише вестник „Лидове новини“ .

Кадри, заснети от местни жители, показват изкоренени дървета, отнесени покриви и коли, изпочупени стъкла. Коментарите са, че мястото прилича на военна зона.

Спасителни екипи от цялата страна са на място, като помощ е дошла и от Австрия и Словакия.

Торнадото и градушката удариха граничния град Ходонин, като нанесоха щети на дом за стари хора и унищожиха местната зоологическа градина.

Ситуацията изглеждаше като бойно поле, каза Антонин Тесарик, директор на болницата.

„Това беше апокалипсис. Хора плачеха, но всички сме безпомощни“, каза той.

Торнадото също причини сериозни смущения в движението и прекъсване на електрозахранването, блокирайки цели магистрали и оставяйки над 100 000 домове без ток за една нощ.

В туит чешкият вътрешен министър Ян Хамачек определи ситуацията като много сериозна, като заяви, че всички налични спасителни звена са изпратени на място.

Министърът, който пристигна в района, пострадал от бедствието, заяви, че е обявено извънредно положение.

Към момента няма данни за пострадали български граждани след торнадото и бурята в Чехия, съобщиха от МВнР.

Посолството ни в Прага до момента не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от чешките власти за пострадали от природното бедствие наши сънародници.

Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.

 

- реклама -