Мощният тайфун Манхут парализира живота в Хонг Конг (ВИДЕО,СНИМКИ)

Броят на жертвите на супер тайфуна Мангхут, който премина над Филипините, достигна 49 души, съобщава АФП. Властите в Манила съобщиха, че има вероятност загиналите да се окажат и повече тъй като спасители откриват нови тела под огромните свлачища, предизвикани от стихията.

 

Мощният тихоокеански тайфун Манхут парализира в неделя нормалния живот и транспортните комуникации в Хонг Конг. Към този момент местната метеорологична обсерватория увеличи сигнала за предупреждение за бури до максималното десето ниво.

По данни на метеоролозите, в момента центърът на тропическия циклон се намира в акваторията на Южнокитайско море на разстояние 150 км. от мегаполиса. Тайфунът се пренасочва към брега на западната част на китайската провинция Гуандун и ще достигне материка следобяд.

Поради лошото време в Хонг Конг, училищата, офисите и магазините са затворени. Преустановени са товаро-разтоварителните работи в пристанището, фериботните и автобусните услуги са прекратени. На международното летище Чек Лап Кок стотици полети, включително полетът на Аерофлот до Москва, са отменени.

Въпреки че силата на вятъра в централната част на тайфуна е намаляла до 175 км / ч, той все пак представлява значителна опасност за региона, предупреждават от метеорологичната обсерватория.

Циклонът е вдигнал големи вълни в морето, той е придружен от интензивни дъждове, способни да причинят големи наводнения. По нареждане на властите в Хонг Конг са евакуирани около хиляда жители на две рибарски селища, които биха могли да бъдат наводнени.

Ден по-рано, Манхут премина над Филипините, където по последна информация са загинали 25 души. Друга жертва на бедствието е станал жител на остров Тайван.

Трябва да се отбележи, че повечето от хората са загинали в резултат на свлачищата в административния район Кордилера.

В провинция Кагаян, под ударите на бедствието, се оказаха повече от хиляди жилищни сгради, има проблеми с комуникацията и снабдяването с електричество. Във временните убежища остават около 105 хиляди души, евакуирани по-рано от крайбрежните райони. Служители на филипинското управление за атмосферни, геофизични и астрономически услуги (PAGASA) предупредиха, че продължаващите дъждове могат да доведат до нови свлачища и наводнения, и препоръчват на местните жители да спазват всички предпазни мерки.

В неделя, тропическият циклон, според метеорологичната прогноза, ще достигне района на Хон Конг и може да се превърне в най-силния за региона през последните десетилетия. Местните метеоролози предупреждават, че траекторията му е много вероятно да премине в близост до мегаполиса. /

- реклама -