хакери митниците разузнавач

Мощна кибератака с вируса „Badrabbit“, България е сред засегнатите страни

Транспортни компании, медии и държавни учреждения в Украйна, Русия, Турция, България и други страни бяха подложени вчера на кибератака с компютърния вирус „Badrabbit“, предаде Росбалт.

Според съобщение за медиите на фирмата за компютърна сигурност ESET, сред нападнатите компютърни мрежи са тези на летището в Одеса, украинското Министерство на инфраструктурата, редакциите на руската информационна агенция „Интерфакс“.

ESET е отчела стотици нападения с вируса „Diskcoder.D (Bad Rabbit)“, който е нова модификация на вируса „Petya“.

Предишната версия на Diskcoder беше използвана при кибератака през юни.

По-рано фирмата за киберсигурност „Лаборатория Касперски“ съобщи, чe нападението с Bad Rabbit е насочено срещу корпоративни мрежи, припомня Росбалт.

Компанията за разследване на киберпрестъпленията „Group-IB“ заяви, че е открила начин за предотвратяване на зашифрова на файлове, дори ако компютърът вече е заразен с вируса „BadRabbit“, който вчера нападна компютри в Русия, Украйна и други страни, предаде ТАСС.

За да се избегне заразата на компютри, свързани в мрежи, трябва бързо да се изолират машините, които предават вредните файлове. Освен това потребителите трябва да проверят, че резервните копия на мрежовите възли са актуални и пълни.

Защитните мерки изискват и да се обновят операционни системи и системите за сигурност, както и да се блокират Айпи адресите и имената на домейните, от които се разпространява зловредният софтуер.

Освен това трябва да се блокират изскачащите прозорци, а паролите да се заменят с по-сложни и да не се държат в нешифрован вид.

Генералният директор на компанията „Group-IB“ Илия Сачков съобщи пред ТАСС, че експертите са определили името на домейна, от който е започнало разпространението на вируса. Според него кибератаката има масов характер и вероятно не е насочена към конкретни цели.

- реклама -