Бейрут експлозия взрив

Мощна експлозия в Бейрут – 27 души са загинали, 2500 са ранени (Обновена, Видео)

Мощен взрив разтърси Бейрут днес следобед, като уби поне 27 души, рани още 2500, унищожи сгради и предизвика огромна огнена топка в небето. Пострадали са сгради на разстояние от 6 км, включително летището.

Експлозията е станала на пристанището в столицата на Ливан, най-вероятно на пристанището.

Драматични кадри в социалните мрежи показват крещящи и бягащи в паника хора. Най-малко 25 души са загинали и поне 2500 са ранени. Това съобщи здравният министър Хамад Хасан.

Ливанските медии разпространиха снимки на хора, хванати в капан под развалините, някои окървавени.

 

Експлозията е разтърсила жилищните райони на ливанската столица и жилища и офиси са повредени, а цели фасади на сгради са рухнали. Има множество преобърнати и унищожени автомобили, а гъст черен дим покрива околността.

Според кмета на столицата, цитиран от телевизионния канал Скай Нюз, връзката с една от пожарните бригади е загубена, местоположението ѝ не е известно. Пожарникарите гасяха пожар съвсем близо до мястото на експлозията.

Ракетен удар може да е причина за взрива на пристанището в Бейрут, съобщи Ал Хадат. Според него, целта на нападението, приписано на израелските военновъздушни сили, може да е бил склад за пиротехника на радикалното движение „Хизбула“.

Източници предположиха, че може да е имало два взрива – един на пристанището и още един във вътрешността на града в рамките на 15 минути.
Бейрут експлозия взрив

Силният взрив в пристанищната зона на Бейрут се усети в големи части на града, а в някои райони електричеството беше прекъснато.

Взривът е станал в район, недалеч от посолството ни в Бейрут. По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството. По сградата му има минимални щети – счупени прозорци.

Няма данни за пострадали българи.

Войник на пристанището каза за АФП: „Там е катастрофа. На земята има трупове. Линейките все още извеждат мъртвите.“

Взривовете са чути чак в Никозия на източния средиземноморски остров Кипър, на 240 километра разстояние.

Израел не е замесен в експлозията в Бейрут, съобщи държавното радио Кан.

Турция заяви, че е готова да предостави цялата възможна помощ на Ливан в отстраняването на последиците от експлозията.

Президентът на Ливан призова за „спешни“ преговори на Съвета за отбрана. Премиерът на страната обяви сряда за национален ден на траур.

Експлозиите засегнаха Ливан в момент, в който той претърпява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, поставила почти половината от населението в бедност. Икономиката на страната се срива през последните месеци, като местната валута е в колапс спрямо долара, бизнесът затвори масово и бедността се покачи със същата тревожна скорост като безработицата. Най-лошата криза в страната след гражданската война през 1975-1990 г. предизвика месеци на улични демонстрации срещу правителството.

Напрежението също е високо в съседния Израел, след като той заяви, че е осуетил опит за проникване на около петима бойци от „Хизбула“, твърдение, отхвърлено от базираната в Ливан и подкрепяна от Иран групировка.

- реклама -