Мощна буря удари гръцки острови, обявиха извънредно положение

Мощният циклон „Янос” нахлу на гръцка територия тази нощ, над островите в крайната западна част на страната, със силни ветрове и проливни дъждове.

В районите на Южна Гърция е обявено извънредно положение, след като метеоролозите видяха образувалата се буря още над Йонийско море, съобщава БГНЕС.

Властите предупредиха хората да не излизат от домовете си докато не премине бурята.

Циклонът бавно се придвижва на изток-югоизток и ще обхване големи райони на Гърция – градовете Янина, Лариса, до Солун в Северна Гърция ще бъдат в периферията на бурята, докато на юг – Ламиа, Арта, Патра, целият полуостров Пелопонес след няколко часа ще бъдат в окото на бурята.

Между 17 и 21 ч. днес се очаква да бъде пикът на бурята в Патра, в този обширен район около града и съседните територии бурята ще забави движението си още.

А през нощта срещу събота също бавно ще започне да се придвижва на юг.

В съботния ден местата с най-проливни валежи ще бъдат две – Каламата и Ламиа, като бурята вече ще засегне и столицата Атина.

Вечерта в събота ще започне да се измества още по на юг, а проливните дъждове отново ще се засилят.

Градчето Краниди на полуостров Пелопонес ще бъде връхлетяно от циклона в късните вечерни часове на съботния ден.

Рано сутринта в неделя от бурята ще напусне територията на Южна Гърция и ще се придвижи на юг.

Този тип циклони в Средиземноморието носят името „медикейн“, което произлиза от английската дума за ураган – hurricane. Не могат да достигнат параметри на опустошителните урагани, но създават опасно време в държавите в Южна Европа.

България е в периферията на циклона. У нас в края на седмицата ще усетим по-силен вятър в отделни райони на Южна България и слаби есенни валежи на изолирани места.

- реклама -