земетресение, Провадия, трус, Рихтер, сила

Мощен трус порази Мелбърн: Стотици са без ток, а разрушенията са големи (СНИМКИ+ВИДЕО)

Силно земетресение от 6 по скалата на Рихтер бе усетено във втория по големина град в Австралия – Мелбърн. Частично разрушени са много сгради, а стотици жители са без ток.

Епицентърът е бил край градчето Мансфийлд в щата Виктория – на около 200 км североизточно от Мелбърн и на дълбочина 10 км. Имало е и вторичен труд с магнитуд 4 по Рихтер. Трусът е регистриран около 09:15 ч. местно време в сряда.

Снимки и видео в социалните медии показват отломки от сграда на една от главните улици в Мелбърн. Жители на северните части на града казват, че нямат ток, а други, че са били евакуирани от сградите.

Над 100 сигнала за помощ са били подадени до властите в града. 55 от сигналите за помощ са в района на главния град на щата Мелбърн. Те касая рухнали комини, частични разрушения по стени и фасади на сгради.

„Нямаме данни за сериозно пострадали или за нещо по-лошо, а това са много добри новини. Надяваме се добрите новини да продължат“, каза пред репортери във Вашингтон премиерът Скот Морисън.

„Земетресения от подобен род могат да създадат голяма тревога. В Австралия те се случват изключително рядко и съм сигурен, че поради това хората доста са се стресирали и обезпокоили.“

Земетресението е било усетено дори в Аделаида – на 800 км на запад в щата Южна Австралия, и в Сидни – на 900 км северно в Нов Южен Уелс. Извън Мелбърн обаче няма съобщения за щети. Няма и съобщения за пострадали.

Няма издадено и предупреждение за цунами, съобщи австралийската Метеорологична служба.

Това е един от най-силните трусове в историята на Австралия.

- реклама -