Хонг Конг протест законопроект екстрадиция Китай

Мощен протест в Хонг Конг срещу екстрадицията в Китай – Снимки

Няколкостотин хиляди души изпълниха днес улиците на Хонконг, за да протестират срещу законопроект, позволяващ екстрадиране и съдене на жителите на китайския специален административен район в Китай.

Това предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Полицията изрази очакване това да е най-голямото шествие в града от 15 години.

Органите на реда призоваха обществеността към сдържаност, съобщи хонконгската телевизия.

2000 полицаи са мобилизирани за охрана на шествието, чиито организатори очакват то да привлече над половин милион души. Това би го направило най-големия митинг от 2003 г., когато имаше протести със сходен брой участници. Тогава недоволството бе срещу по-строги закони за националната сигурност, които впоследствие бяха оттеглени.

Полицията и организаторите все още не са съобщили брой на участниците в днешното шествие.

Дебатите в Законодателния съвет на Хонконг по предложения законопроект за екстрадицията започват в сряда.

Става дума за изменения в Указа за извършителите на престъпления, укриващи се от закона.

Законопроектът с поправките може да бъде приет до края на този месец.
По улиците между многоетажните сгради на Хонконг днес се чуваха възгласи като „не на екстрадирането в Китай, не на злия закон“. Демонстранти поискаха оставката на главния администратор на Хонконг Кари Лам.

Лам направи някои поправки в законопроекта, но отказа да го оттегли с обяснението, че той е жизненоважен, за да бъде запълнена отдавна съществуваща вратичка в законодателството.

Участващото в днешното шествие множество включваше семейства с бебешки колички и възрастни хора, които бяха излезли на 32-градусова жега.
Съпротивата срещу законопроекта обедини широк кръг обществени групи.
За днес са планирани протести в още 25 града по света, включително в Лондон, Сидни, Ню Йорк и Чикаго.

Предложените законови промени предвиждат да направят така, че заподозрени за престъпления да може да бъдат екстрадирани и в юрисдикции като континентален Китай, Макао и Тайван, освен в 20-те, с които Хонконг има споразумения за екстрадиция.

Точно възможността за екстрадиране в Китай обаче притеснява много хора в Хонконг. Бившата британска колония бе върната на Китай през 1997 г. на фона на гаранции за нейната автономия и свободи, включително за това, че ще има отделна правна система.

Противниците на предложените изменения в законодателството поставят под съмнение честността и прозрачността на китайската съдебна система и се опасяват, че силите за сигурност може да скалъпват обвинения.

Чуждестранни правителства също изразиха безпокойство.

- реклама -