Морено, Луис Енрике
Морено (вляво) и Луис Енрике работеха девет години заедно

Морено смени Луис Енрике начело на Испания

Селекционерът на Испания Луис Енрике се оттегли от поста си поради „семейни причини“. На негово място начело на тима ще застане досегашният му асистент Роберто Морено.

49-годишният Енрике не води Испания в последните три мача на тима от квалификациите за Евро 2020. Те бяха срещу Малта, Фарьорските острови и Швеция и бяха спечелени под ръководството на Морено. В последствие Енрике е съобщил на Испанската футболна федерация, че иска да се оттегли.

„Ние напълно разбираме неговата ситуация и ще продължаваме да го правим. Трябва да благодаря на Луис Енрике за свършената работа. Вратите на националния отбор винаги ще са отворени за него“, заяви президентът на федерацията Луис Рубиалес.

„Роберто ще застане начело на тима със същата продължителност на договора, както досега. Той ще има задачата да ни класира и води на Евро 2020. Целта е да представим добре“, допълни той.

Морено работи 9 години с Луис Енрике

Новият селекционерр бе асистент на Енрике във всичките му отбори досега – Селта, Рома, Барселона и Испания. „Бил съм рамо до рамо с Луис в някои от най-изискващите отбори в света в последните девет години. Ако спечелим Европейското първенство, никой няма да си спомня дали треньорът е имал достатъчно опит“, коментира Морено.

Чувствата ми са смесени. От 14-годишен съм мечтал един ден да стане старши-треньор, но не и по този начин. Ще се опитаме да продължим това, което Луис Енрике започна“, допълни новият селекционер.

41-годишният треньор е четвъртият човек начело на Испания в последните 12 месеца. Юлен Лопетеги бе уволнен два дни преди старта на Мондиал 2018. Той бе наследен от Фернандо Йеро, който си тръгна след Световното първенство.

- реклама -