Монетата за европредседателството, предизвикала огромни опашки, вече е изчерпана

Монетата от 10 лева, посветена на българското председателство на Европейския съюз, вече е изчерпана. Това съобщиха за БГНЕС от пресцентъра на БНБ

Монетата беше пусната в продажба във вторник, 2 януари, и се разграби като топъл хляб за по-малко от 2 дни и няколко часа.

Още в първия ден огромни опашки се образуваха пред сградата на БНБ. Стотици нумизмати и обикновени граждани от цялата страна искаха да се сдобият с монетата. Опашките не секнаха и през втория ден, като касите на БНБ работиха под пълна пара.

БГНЕС припомня, че възпоменателната монета от 10 лева е изработена от чисто сребро, с частично позлатяване. Тиражът й е ограничен – едва 3000 броя. Именно затова всеки можеше да си закупи само по една. Монетата се продаваше на касите на БНБ в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лева.

Освен нея централната ни банка пусна и разменна монета от 2 лева е с тираж 500 000 броя. На гърба й е логото на българското европредседателство. От БНБ подчертават, че и другите емисии двулевки също остават законно платежно средство.

50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат използвани като подаръци за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас.

- реклама -