ФИФА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

ФИФА: Мондиал на две години носи още 3,9 млрд. евро

Ако световното първенство се провежда на всеки две години, това ще донесе допълнителни приходи от 3,9 млрд. евро. Това обяви ФИФА, цитирайки специален доклад.

Прогнозите са, че приходите ще скочат от 6.2 млрд. евро за световното първенство през 2030 г. с 48 отбора, на 10 млрд евро за четиригодишен цикъл с две световни първенства. На среща на ФИФА е било обяснено, че това ще донесе и допълнителни средства на всички национални федерации. Те са изчислени на около 14 млн. евро на федерация. На срещата са били поканени всички 211 национални федерации.

„Ако утре отидем на конгрес на ФИФА мога да кажа, че голяма част от страните ще гласуват за световно на две години. Ние гледаме как да направим футбола по-добър и как да подобрим целия календар. Продължаваме да водим диалог с всички страни и да анализираме ситуацията“, коментира президентът Джани Инфантино.

Европа и Южна Америка обаче са твърдо против идеята му. Те дори обявиха общ план, който включва мачове между европейския и южноамериканския шампион. Африканската федерация обаче подкрепа плана на Инфантино.

Само преди дни УЕФА публикува своя проучване. В него се твърди, че промените в международния календар ще доведат до спад на приходите от около 3 млрд. евро.

- реклама -