Арсен Венгер

Венгер: Мондиал 2022 ще е с автоматизирана система за засади

На Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година ще бъде използвана автоматична система за засади. Това разкри Арсен Венгер, който е ръководителят на комисията за футболно развитие във ФИФА.

По новата технология се работи в момента. Тя ще бъде подобна на тази за голлинията, която праща автоматичен сигнал на главния рефер, щом топката премина голлинията. „Мисля, че системата ще бъде готова за 2022. Автоматизирана означава, че сигналът директно отива до страничния съдия и на часовника му светва червена светлина, която му казва дали има или няма засада“, обясни Венгер.

„Към момента имаме ситуации, когато трябва да се чертаят линии и трябва да чакаме 70 секунди, за да се вземе решение. А понякога дори към две минути или повече, когато ситуацията е тънка. Това е нещо много важно, защото виждаме колко често празнуванията на гол са отменени за маргинални ситуации. Сега ситуацията отива до ВАР, а от там те дават информация на съдията. Настоявам сериозно за пълна автоматизация, при която сигналът отива директно при лайнсмена“, допълни Венгер.

- реклама -