разузнавач Русия ГРУ френски Алпи Скрипал разузнавачи

„Монд“: Руски шпиони, базирани във френските Алпи, действали и в България

15 руски шпиони са използвали френските Алпи като база за операции в цяла Европа.

Френският вестник „Монд“ съобщава, че агентите принадлежат към елитно звено на руската военна разузнавателна служба GRU, което е отговорно за поръчкови убийството , саботажи и други подривни дейности. Смята се, че един от шпионите е участвал в опита за покушение срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Разследванията на западните разузнавателни служби след нападението над Скрипал през март 2018 г. доведоха до следите на шпионите. Между 2014 и 2018 г. руските агенти многократно са пребивавали в малки градове в югоизточна Франция, включително Анемас, Шамони и Евиан.

Шпионите са били активни в България, Молдова и Черна гора, но не и във Франция.

Според авторитетното издание „Монд“ става въпрос за безпрецедентна операция, която е започнала през пролетта на 2018 г. В нея са участвали британски, френски и швейцарски разузнавателни служби, както и техни партньори и по-специално тези от САЩ. Благодарение на тази операция е съставен списък от петнадесет руски военни разузнавачи ( ГРУ). Те са били членове на едно и също звено, специализирано в атентати и са действали в Европа от 2014 г. до края на 2018 г.

Тази акция по залавянето на голям брой убийци, в която съществен принос има и Генералната дирекция за вътрешна сигурност на Франция DGSI показва, че петнадесетте офицери от ГРУ са преминали транзитно и са пребивавали във Франция през този период. Някои от тях са пребивавали по-често, други веднъж или два пъти. Те пристигали от Лондон, Москва, Испания или Швейцария.

Шестоъгълникът е използван за да послужи за така наречения етап на „сигурност“, преди тези агенти, владеещи подземни техники, да достигнат до крайната си дестинация.

Агентите на ГРУ най-редовно са отсядали в една и съща област, в Савоа, в градове като Анемас, Евиан или Шамони и в по-изолирани градове.

Преди това те често кацали в Роаси или Лион, а един път и в Ница, преди да пренощуват в хотел в Кан. Често пъти обаче отивали и в Женева. Те наемали коли, за да отидат до Савоа. Този граничен регион с Швейцария, според френското контраразузнаване, е използван като резервна и логистична база за действията на ГРУ, които са били проведени на територията на цяла Европа.

Вчера германското правителство изгони двама служители на посолството на Русия заради убийството в Берлин на бивш чеченски полеви командир.

Двама служители на руското посолство в Германия бяха обявени за персона нон грата, защото руските власти, въпреки повторните и настойчиви искания, не са оказали достатъчно съдействие за разследването на убийството в берлинския парк Тийнгартен, извършено на 23 август 2019 г.

За последен път представителят на германското външно министерство Андреас Михаелис се обърна към руския посланик Сергей Начаев с подобна молба на 20 ноември.

„Но руската страна бавеше изпълнението на искането на германското правителство за оказване на съдействие при разследването на престъплението“, се казва ше в съобщението на МВнР в Берлин. По-рано днес Федералната прокуратура, която пое разследването на гръмкото убийството съобщи, че има основания да предполага, че руските власти вероятно са отговорни за него.

След покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания през май 2018 г., за което са заподозрени служителите на ГРУ, 15 страни-членки на ЕС изгониха над 30 руски дипломати.

- реклама -