Красимир Вълчев, учебен процес, учители Вълчев, самоизолация, COVID-19

МОН ще подкрепи финансово училищата, които нямат пари за дезинфектанти


Догодина средствата за възнаграждения на учителите ще бъдат с 1.380 млрд.лв. повече спрямо 2017 г., каза във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Той посочи, че тази година има безпрецедентен ръст на средствата за образование. Те са увеличени с близо 700 млн.лв. „Ако искаме да имаме добро образование, трябва да имаме добри, мотивирани и подкрепени учители. Той ще остане основния фактор за качествено образование, затова беше важно да вземем решението да инвестираме в учителите“, каза министърът.

Във връзка с COVID кризата Вълчев каза, че някои от училищата имат трудности с делегираните бюджети, основно заради разходите за дезинфектанти. „Ние предвиждаме да ги подкрепим в края на годината, така че това да не е за сметка на други разходи и да позволи училищата да приключат нормално бюджетната година, а директорите да дадат допълнително възнаграждение.

Министърът посочи, че са предоставени 14 млн.лв. на училищата за закупуване на 16 000 лаптопа за учителите.

„Те не са достатъчни, имаме одобрени средства от ЕС за още 80 000, които обаче са свързани с по-продължителни процедури и за наше съжаление няма да могат в близките 2-3 месеца да бъдат закупени, тъй като има недостиг в глобален мащаб на устройства в големи количества“, каза Красимир Вълчев.

- реклама -