МОН: Пълните отличници по БЕЛ на изпита след седми клас са 16, а по математика – 141

На изпита след 7 клас оценките по БЕЛ са над средния брой точки, докато по математика – под средния.

Това каза заместник министърът на образованието и науката Таня Михайлова във връзка с резултатите от националното външно оценяване след 7 клас.

„Това външно оценяване е за компетентностите от 5, 6 и 7 клас, с изключение на литературата, където е включен материалът само от 7 клас. Но догодина по БЕЛ изпитът ще включва 6 и 7 клас, а след две години – материалите за 5, 6 и 7 клас“, обясни Михайлова. Тя посочи, че тази година е имало нов тип задачи, ориентирани към функционална грамотност и оценяване на умения.

„Нямаше нито едно затруднение по време на изпита. Напротив, направихме така, че училищата да бъдат подпомогнати в организацията, за да може техните ангажименти в деня на изпита да да са по-малко“, обясни Михайлова. Тя посочи, че резултатите са излезли ден по-рано.

„По БЕЛ оценките са над средния брой точки, докато по математика – под средния“, заяви зам.- министърът и изрази надежда да се върви към това да се „скъси ножицата“ между двата предмета. Михайлова подчерта, че има увеличение на броя на учениците, които са работили по всички задачи.

- реклама -