МОН пусна отговорите от матурата по български за седмокласниците (Вижте ги)

Отговорите от матурата по български за седмокласниците пусна току  що МОН.

„Селянката се окахъри, да имаше криле, щеше да го вземе и да хвръкне с него“. По този цитат от разказа „Една българка“ на Иван Вазов

разсъждаваха днес кандидат-гимназистите. Той е 25-ти въпрос от изпита от националното външно оценяване по български език и литература, съобщават от пресцентъра на МОН. От седмокласниците се изискваше с 3-4 изречения да напишат какво внушават думите от V глава на творбата.

Във втория модул на изпита седмокласниците

трябваше са направят подробен преразказ

от името на неутрален разказвач на разказа „Изборът“ на Кристин Димитрова. Текстът е създаден специално за националното външно оценяване.

Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени 25 задачи. От тях 18 бяха с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор.

Текста и верните отговори може да видите тук.

Седмокласниците пишат по „Изборът“ на Кристин Димитрова

Седмокласниците ще работиха върху общо 26 задачи. Първата част от изпита бе с продължителност 75 минути. Времето за работата беше увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас. Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г

- реклама -