МОН: При 10% болни ученици ще се преминава в електронно обучение

Границата за преминаване в дистанционно обучение ще бъде при 10% болни ученици, вместо 15%.

Това заяви на брифинг министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

„Учениците от първи до четвърти клас и децата в детските градини, ако сме в „зелената зона“, могат да бъдат без маски, с решение на педагогическия съвет. Ако сме в „оранжева“, „червена“ и „тъмночервена“ зона, тогава и те трябва да носят маски. Предвид това, че и ваксинираните могат да пренасят вируса, трябва и персоналът, който е имунизиран, да носи маски“, добави той.

Денков обясни, че сборни паралелки могат да се правят само в „червената зона“ и където класове и групи и преди това са били заедно.

„Деца от различни класове не могат да бъдат събирани в сборна група, например деца от 4. и 5. клас. Деца от различни паралелки на един и същи клас ще могат да бъдат събирани в сборна група без да прекъсваме обучението“, поясни министърът на образованието.

Първо, в дистанционно обучение ще излязат учениците от 11. и 12. клас, след това от 8. до 10. клас, след това от 5. до 7. клас и най-накрая от 1. до 4. клас.

„Децата от 1. до 4. клас ще бъдат максимално най-много време в училище, единствено в „тъмночервената зона“ ще бъдат в онлайн обучение. При останалите ученици ще има ротация, като тя максимално ще пази по-малките ученици в училище“, поясни той.

По думите му трябва да се стремим към 50 % присъствие на учениците.

„Има възможност на едни места в страната началото на учебната година да започне присъствено, а на други в електронна среда, в зависимост от това каква е степента на заболеваемост. Трябва да направим всичко възможно първокласниците да посрещната първия учебен ден в двора на училището“, заяви Денков.

- реклама -