МОН отчете как са раздадени тестове за учениците

От началото на кампанията за връщане на учениците в клас с тестване до момента Министерството на образованието и науката е получило от Министерството на здравеопазването общо 1 557 000 теста.

От тях в училищата в страната са разпределени малко над 1,5 млн. теста, отчитат от МОН.

На 10 ноември започна тестването на децата от 1-и до 4-и клас в 13 области. От 15 ноември се включиха и останалите 15 области. За целта до 26 ноември са изразходени близо 600 000 теста.

Останалите 900 000 до раздадените 1,5 млн. теста осигуряват изследването на малките ученици до 10 декември.

„Количеството необходими тестове за двете седмици от 29 ноември до 10 декември е по-голямо от изразходваното досега, защото постоянно се увеличава броят на децата от начален етап на обучение, които се връщат в училище със съгласие на родителите да бъдат тествани два пъти в седмицата“, уточняват от МОН.

Така към този момент в склада на БЧК в с. Лозен са налични малко повече от 54 000 теста. 

От ведомството уверяват, че опитват и всички големи ученици да се върнат в класните стаи. „В сегашната ситуация на недостиг на тестове МОН търси всякакви начини да върне колкото е възможно повече ученици от всички класове в училище, спазвайки заповедите на министъра на здравеопазването“, допълват от там.

Към момента без тестване по график на ротация в клас се обучават учениците от 5-и до 12-и клас в 139 общини със заболяемост между 250 и 500 на 100 000 души.

Половината от тях учат присъствено, останалите – вкъщи, като се сменят през седмица. Децата от начален етап включително продължават да провеждат занятия в клас с тестване, без да участват в ротацията.

- реклама -