Кунева Стаматов учебници 5 клас История и цивилизации
Министър Меглен Кунева и зам.-министър Деян Стаматов

МОН одобри 6 учебника за 5 клас по история и цивилизации

МОН представи днес цели 6 одобрени от експертите и учителите учебника за новата учебна година за 5 клас по история и цивилизации. Те са получили над 90% одобрение от учителите, които за първи път ще преподават по новата програма, похвали се министърът на образованието Меглена Кунева.

Министърът подчерта, че времето е малко и помоли издателствата да направят всичко възможно учебниците да са на чиновете на учениците на 15 септември, когато започва новата учебна година.

Училищата ще решават сами по кои учебници да преподават

Зам.министърът на образованието Диян Стаматов уточни, че учебниците са оценявани от 1942 учители от общо 2139 и това се прави за първи път.

Сега издателствата трябва да събират заявки кои учители по какъв учебник искат да учат децата, да се сключват договори и чак тогава ще се пристъпи към отпечатване на съответния учебник.

На въпрос защо трябва да има повече от един учебник по даден предмет, Стаматов отговори, че в страната ни има свобода, плурализъм и училищата могат да изберат най-подходящия за тях вариант на учебници. „Историята е една, но има много исторически разсъждения по един въпрос”, поясни той.

- реклама -