МОН обясни какви промени се въвеждат в изпита след VII клас

МОН оповести новостите при външното оценяване за VII клас

Догодина тестът по български език и литература за седмокласниците ще включва материала по литература само от 7 клас, а по български език – от 5, 6 и 7 клас. Това казаха днес окончателно от просветното министерство. Повече от месец преди началото на учебната година оттам обявиха промените в изпита след 7 клас.

Учебното съдържание по български език се олекотява и в теста няма да се включват вид и залог на глагола, видове подчинени изречения, фразеологизми и пароними. По литература обаче ще има два нови текста- „Стани, стани юнак балкански“ и „Вятър ечи“ на Добри Чинтулов.

Откъсът за чикагското изложение ще замени този за „Ниагара“ в „До Чикаго и назад“, а частта „Бай Ганьо пътува“ заменя „На гости у Иречек“. Времетраенето на изпита по български език и литература и броят на тестовите задачи не се променят. Въпреки намеренията за промяна и преразказът остава същият.

„Запазва се формата – трансформиращ преразказ с дидактическа задача върху непознат текст или от български, или от чужд автор“ – обясни Александър Трингов, експерт по български език и литература.

Догодина по литература материалът ще е само от 7 клас. Следващата година ще е от 6 и 7 клас, по- следващата – от 5, 6 и 7 клас. До решението се стигна, след като родители протестираха, че децата им, бъдещи седмокласници, не са били предупредени за промените.

По математика – материалът за изпита ще е от 5, 6 и 7 клас. Има промени – ще има още една, трета задача, с пълно описание.

„Работната група предложи това да е задача, която е позната, има я по всички учебници, така че да можем да проследим трансфера на знанията на учениците, тяхното логическо мислене, което е натрупано“, каза Маня Манева, експерт по математика.

Отпадат линейните параметрични уравнения и неравенства и трапец. Задачите остават три вида, но броят им вътрешно се променя – с избираем отговор са 17, с кратък – 5 и с пълно описание – 3. Министър Вълчев коментира и изместването на датите за изпитите към края на юни като каза, че това няма да удължи самата кампания.

- реклама -