МОН: 82% от учениците в клас, тестовете през декември хванали над 230 заразени

Повече от 564 000 ученици или близо 82% от всички от 1-и до 12-и клас вече са обратно в класните стаи. При тестването на 6 и 13 декември са установени 232 заразени ученици, съобщиха от МОН.

Почти 480 000 деца и младежи са в училище със „зелен сертификат“ или тестване за COVID-19 веднъж в седмицата в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души.

От всички положителни проби през декември най-много – 92, са в началните класове. На второ място са гимназистите със 72 позитивни резултата, при учениците от прогимназиален етап положителните тестове са 68. Шестдесет са позитивните учители, 32 е броят при непедагогическите специалисти.

Над 48 200 ученици пък имат валиден документ на ваксинация, преболедуване или наличие на антитела. Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души.

От сряда се възстановява присъственото обучение за паралелките, в които 30% от учениците искат да се върнат в училище с тестване или „зелен сертификат“.

Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за изследване или „зелен сертификат“, целият клас оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено.

Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата. Промяната беше направена с решение на Отрасловия съвет в МОН.

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности.

Междувременно вече са осигурени необходимите тестове за изследване на всички ученици в страната за COVID-19 до Коледната ваканция.

- реклама -