Бах МОК

МОК: Ще накажем всички, прикривали употреба на допинг

Международният олимпийски комитет (МОК) ще санкционира физическите лица и организациите, които са участвали в системата на укриване на положителни допинг проби на руските спортисти. Президентът на МОК Томас Бах излезе с официално изявлени във връзка с доклада на WADA, в който се твърди, че на Игрите в Сочи през 2014 г. са прикрити състезатели, ползвали забранени вещества.

„Разкритията на този доклад показват една шокираща и безпрецедентна атака върху честността на спорта и на Олимпийските игри. Затова МОК няма да се поколебае да приложи най-тежките наказания срещу всеки замесен, независимо дали е личност или организация. Изпълкомът на МОК ще проведе телефонна конференция във вторник, за да обсъди първите стъпки, които могат да включват и санкции по отношение на предстоящите олимпийски игри в Рио де Жанейро“, заявиха от пресслужбата на МОК.

Методът за подмяна на допинг проби в Русия се е прилагал в 643 случая от 2012 до 2015 година, като в системата са замесени спортисти от 30 вида спорт.

- реклама -