МОК допинг

МОК изхвърля Русия окончателно от Олимпиадата в Рио

Международният Олимпийски комитет окончателно ще обяви днес, че спортистите на Руската Федерация нямат право да участват в Олимпадата в Рио де Жанейро, която започва след броени дни.

Като се позовава на свои източници в МОК, британския вестник The Mail on Sunday твърди, че всичките 387 руски спортисти ще бъдат отстранени от Игрите, за да се „покаже на Москва, че допингът е атака срещу целия спорт“.

В МОК обаче обмисляли въпроса да разгледат правата на отделни спортисти, тъй като със сигурност сред атлетите имало и невинни.

Днес в швейцарския град Лозана ще се проведе заседание на Изпълкома на МОК, на което официално ще бъде обявено решението за съдбата на руската „сборная“.

Световната антидопингова агенция настоява Олимпийския комитет да отстрани Русия от Рио 2016 заради доклад, в който се доказа, че на руските спортисти са давани забранени вещества на Зимните игри в Сочи, след което пробите им са манипулирани. Всичко това е ставало със съдействието на държавата и тайните служби.

Athletics European Championships 2016

Британският вестник твърди още, че ключови фигури в МОК са искали отстраняването на Русия и от Зимната Олимпиада в Южна Корея през 2018 година.

Позицията на руския спорт е, че отстраняването на цялата страна, включително на „чистите“ спортисти, ще представлява нарушаване на основополагащото правило на Олимпийската харта, която отхвърля дискриминацията на когото и да е по какъвто и да е признак.

- реклама -