Томас Бах, МОК, Олимпиада
Снимка: ЕРА/БГНЕС

МОК губи $6 млрд. от отлагането на Олимпиадата

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че отлагането на Олимпийските игри за 2021 година заради пандемията от КОВИД-19 може да коства на организацията стотици милиони долара. Бах направи изявлението си в отворено писмо. Според медии в Япония цифрата на загубите варира между 2 и 6 млрд. долара.

През март МОК и Организационния комитет на Токио 2020 взеха безпрецедентното за мирно решение време да отложат Игрите с една година заради кризата с коронавируса.

„Вече сме наясно, че ще трябва да поемем няколкостотин милиона долара от разходите по отлагането на Олимпиадата. Също така ще трябва да прегледаме и прецизираме дейностите, които ще извършим по отлагането. МОК ще продължи да бъде отговорен по отношение на своя дял от оперативната тежест за Игрите“, заяви Бах. Към момента МОК разполага с резерви на стойност около 1 милиард долара.

„Все още никой не знае какъв ще бъде светът след пандемията. Ясно е, че никой няма да може да организира или развива дейност или събитие, както го е планирал. Можем да предположим, че след коронавируса общественото здраве ще играе много по-важна роля, отколкото досега. Спортът и физическата активност са основна част от здравето“, коментира Бах.

Той също така призова олимпийското движение да започне много по-интензивна работа по отношение на развитието на електронните спортове, които добиха голяма популярност след избухването на пандемията.

- реклама -