Могерини

Могерини: Засилва се подкрепата на държавите-членки за разширяването на ЕС

Шефката на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че на днешната неформална среща на външните министри на ЕС тя отбелязва по-голяма подкрепа и решителност за разширяване към Западните Балкани.

Изказвайки се на пресконференция след министерската среща, тя отбеляза, че за първи път дискусията за разширяване се води не само от гледна точка на страните кандидатки, но и от гледна точка на самите държави-членки.

„Днес видях още по-силна подкрепа, по-силна решимост на ЕС да бъде последователен в следващите стъпки в процеса на разширяване. Обикновено приемаме това от гледна точка на страните кандидатки, но забравяме колко е важно за нас отново да обединим континента“, каза Могерини.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи подчерта, че интеграцията на страните в региона представлява интерес за Съюза в икономическо, политическо отношение, сигурност и миграционен аспект, наред с други неща.

„Но също така трябва да помним, че това е може би единственият регион, в който процесът на присъединяване има дълбока стойност за изграждане на мир и помирение, тези страни воюваха до преди 20 години и само перспективата да бъдат заедно в едно и също семейство може да ги стимулира икономически, политически, институционално да се справят с трудната история и да гледат към бъдещето“, добави европейският дипломат.

Тя напомни, че Балканите са единственият регион, в който подкрепата за ЕС достига над 70% и че ЕС се нуждае от тази енергия.

Могерини призна, че министрите са имали „широка“ дискусия за преговорите за присъединяване на Македония и Албания. Говорейки за диалога между Сърбия и Косово, Могерини отново призова да се продължи с преговорите.

„Общото усещане е, че ако ЕС е последователен в политиката си за разширяване, няма причина да се притесняваме, че друг играч би могъл да изиграе роля“, каза тя.

Финландският външен министър, чиято страна е председател на ротационното председателство на ЕС до 31 декември, заяви, че Хелзинки подкрепя разширяването и предупреди, че ако ЕС остави вакуум в региона, други ще го запълнят.

- реклама -