Федерика Могерини Балкани ЕС

Могерини: Турция продължава да е страна – кандидат за член на ЕС

Въпреки напрежението с Анкара, Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини подчерта, че Турция продължава да е държава-кандидат за членство в Общността, пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.

Ще продължим разговорите“, увери италианският политик, допълвайки, че Турция е регионален партньор в редица области.

При пристигането си в Словения Могерини подчерта, че ЕС невинаги е съгласен с позициите на Турция. Въпроси като правата на човека, както и положението, в което са поставени журналистите в страната, са извор на разногласия между Брюксел и Анкара. Въпреки това разговорите ще продължат. „Бъдещето на отношенията“ обаче ще бъде решено с вътрешен дебат сред представителите на страните от Общността, обясни Могерини.

Турция

Говорител на ЕК коментира изявленията на Мартин Шулц и Ангела Меркел в телевизионния дебат от неделя вечер, когато двамата водещи германски политици призоваха за прекратяване на преговорите за турското членство в ЕС. От Брюксел припомниха, че председателят Жан-Клод Юнкер също следи развитието на Турция с голяма загриженост.

Миналата седмица люксембургският политик заяви, че Анкара се отдалечава с „гигантски стъпки“ от Европа и че политиката на турското правителство прави невъзможно присъединяването на страната към ЕС. Юнкер обаче се противопостави на едностранното прекъсване на преговорите за присъединяване.

- реклама -