Могерини

Могерини: Договорът за името на Македония ще окаже ефект върху всички държави в Европа и света

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, на пресконференция след съвета на министрите на ЕС относно съпротивата на някои държави-членки за започване на преговори с Македония отговори, че ще бъде много трудно за тях да игнорират такава световна новина.

„Бях информирана от македонските и гръцките министри на външните работи за напредъка в преговорите за името. Това е много окуражаващо и обещаващо, но все още не е финализирано. Аз съм оптимист и още по-оптимистично гледам, когато става дума за Балканите. Да вървим стъпка по стъпка. Изразихме ясното си намерение за присъединяване, помощ и подкрепа за евентуалното споразумение през следващите дни или седмици. ЕС го очаква, за да се присъедини към него, когато бъде постигнато и обявено“, каза Могерини.

„Това“, каза тя, „ще има трансформативен ефект не само върху отношенията между страните, но и върху всички държави – както в Европа, така и в световен мащаб. Спорът за името съществува отдавна, създаваше усложнения с години и ако силното политическо лидерство с посредничеството на ООН и силно участие на ЕС може да доведе до резултат в преговорите по този толкова труден въпрос, това ще бъде вдъхновение и за други и ще бъде доказателство, че многостранния подход е това, в което да инвестираме. Всичко това трябва да бъде признато от Европейския съвет“.

„Силата на добрата вест, която ще донесе решението за името, ще бъде толкова силно приветствана от международната общност и ЕС, че всички държави ще трябва да вземат това предвид“, отговори Могерини на въпроса за съпротивата на Франция към началото на преговори с Македония.

- реклама -