Могерини

Могерини: Договорът от Преспа е уникален, едва ли ще има друга такава възможност

Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне на 20-годишния спор между Скопие и Атина. Тази възможност може и никога повече да не се повтори

Това каза в интервю за македонската държавна агенция МИА върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

„Имах привилегията да присъствам на подписването на Договора през месец юни край Преспа в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. И двете страни демонстрираха кураж, лидерство, отговорност и работеха неуморно за преодоляване на различията и старите проблеми, с цел постигане на този исторически Договор, който бе подкрепен от цяла Европа„, каза още Могерини.

„Сега предстоят национални процедури за изпълнението му, които вървят и в двете държави и това трябва да бъде зачетено и уважено. Разбирам чувствата и историческото минало на този спор, включитено и безпокойствата. Спорът не съществуваше толкова дълго време, но колкото повече време минава, толкова по-трудно става намирането на решение. Преговорният процес е болезнен и резултатът е – компромис. Този компромис обаче е в интерес и на двете държави. Нашата позиция е много ясна: ЕС напълно подкрепя Договора. Това е уникална възможност за помирение на Западните Балкани, която може би и няма да се повтори. Надявам се всички страни да използват момента и да гарантират бъдещето на страната в ЕС – бъдеще, което цялата нация очаква от години да бъде реалност“, подчерта още тя.

„Помирението, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения играят ключова роля в нашия ангажимент за Западните Балкани. Това е и ключов принцип за разширяването. Решението на толкова тежък спор е от огромно значение за региона и възможност за напредък по пътя към ЕС. Ако този момент се използва мъдро по пътя на необходимите реформи, тогава ние сме изправени пред значителен напредък. Страните-членки откриха пътя за старт на преговорите през юни догодина, на базата на ясни условия. Това е част от нашия увеличен ангажимент в региона, който е в интерес на всички и за страните от региона“, категорична е външния министър на ЕС.

Според Могерини „постигнатият Договор може да доведе до транформацията на целия регион на Западните Балкани“.

„Добросъседските отношения ни помагат да работим заедно, да се справим с много продизвикателства. Договорът дава и възможности, включително и в областта като миграцията. Бежанската криза доказа, че войни, които се водят далеч от Брюксел или Скопие, може да имат последствия рано или късно и в Европа. Западните Балкани са в сърцето на Европа, ние сме взаимно зависими. Вярвам, че заедно можем да постигнем много за просперитета, сигурността и стабилността на нашите народи„, каза в заключение върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

- реклама -