Мога ли да си купя паркомясто в сграда, в която нямам жилище?

Мога ли да си купя паркомясто в сграда, в която нямам жилище?

Не можете да паркирате пред дома си? Имате нужда от гараж или паркомясто?

Да, ама не!

През последната година гаражите в столицата се превърнаха в много търсен продукт, затова и рядко се намират за самостоятелна продажба извън жилището.

Не можете да паркирате пред дома си?

Имате нужда от гараж или паркомясто? Да, ама не! През последната година гаражите в столицата се превърнаха в много търсен продукт, затова и рядко се намират за самостоятелна продажба извън жилището.

„В по-старите квартали, строени преди 90-те години, има предвидини големи паркинги пред блоковете, но те вече са с недостатъчен капацитет, защото много от домакинствата притежават повече от едно МПС“, казва Костадин Чолаков, мениджър в „Адрес“ за businessnovinite.bg.

По негови думи по същата причина има недостиг и в новоизградените квартали – законово е уредено, че за всяко жилище трябва да има място за паркиране, но автомобилите са повече. Освен това, ако апартаментът не е с жилищен статут, а официално е ателие или студио, няма изискване да има място за паркиране.

Това не означава обаче, че купувачите на тези имоти имат решение за автомобилите си.

Но какви са правилата, ако в нашата сграда няма свободно паркомясто или гараж?

„Гараж, разбира се, може да се закупи и в съседство, стига да се предлага – някои купувачи са склонни да закупят на разстояние 200-300 м от дома си, дори и повече, стига да е в района“, казва Чолаков относно статута на гаражите.

С местата за паркиране нещата стоят по друг начин. Много често  те се продават като идеални части от общите части на сградата или от Урегулиран поземлен имот (УПИ), върху което е построена сградата т.е. те могат да се притежават само от хора, претижаващи имот в сградата. По тази причина хора без собственост в дадена сграда не могат да купят и паркомясто.

Цени

По думи на мениджъра в брокерската агенция, най-големи затруднения за закупуване на такива места за паркиране се срещат в идеалния център на София и в някои от южните райони (Манастирски ливади, Кръстова вада, Борово) и някои източни райони (в някои части на Младост също е доста трудно). Цените на паркоместата варират от 10-12 000 до 17-25 000 евро, а на гаражите са в границите 25-35 000 евро.

Разбира се, има изключения за гаражи от 50-60 000 евро.

Съвета на брокерите тук е, ако тепърва се закупува жилище без опция за гараж или паркомясто да се обърне внимание колко лесно се намира места за паркиране около сградата.

Добре е да помислят дали ще имат решение след 5 години, дали има платени паркинги наблизо и пр.

„Не са рядкост случаите, в които купувачите се отказват от покупката на имот, заради липсата на място за паркиране“, допълва експертът.

- реклама -