сертификат
сн. БГНЕС

Модул към е-портала за COVID-19 ще генерира сертификат за имунизация

„Информационно обслужване“ вече има разработен отделен модул към портала за COVID-19, където ще бъдат регистрирани направените имунизации.

Самата система ще издава сертификат за имунизация, който може да служи за пътуване или друго.

Това обаче ще се случва след втората имунизация.

Ако в бъдеще има общоевропейски сертификат, той ще може да бъде приравнен и да служи за всички останали страни.

Това съобщи държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев запитан по какъв начин ще се регистрира ваксинацията срещу COVID-19 чрез системата на електронно здравеопазване и предвиждали се издаване на електронен паспорт за имунизация.

Имунизацията върви с доста други съпътстващи дейности, една от тях е ефектът от нея – колко е напрегнат имунитетът, колко е продължителен.“, посочи доц. Кунчев.

Той разясни, че в рамките на 24 часа всички, които извършват имунизации ще трябва да въвеждат данните за тях във въпросния портал, а след извършване и на втората имунизация, тъй като всички ваксини са с два приема, самата система ще генерира удостоверение за имунизация на лицето.

Той поясни, че имунизацията върви с доста други съпътстващи дейности. Една от тях е надзорът от ефекта от ваксините. „Подготвят се изследвания, които да докажат какъв ефект има, какъв е имунитетът, както и колко е продължителен този имунитет, добави още главният държавен здравен инспектор.

- реклама -