Moderna
сн. БГНЕС

Moderna тества ваксината си за COVID-19 при деца под 12 години

Moderna започва изпитвания на ваксината си за COVID-19 сред деца под 12 години, в момент, в който щатите започват да отварят училищата, съобщава „Дейли Мейл“.

Moderna започва да инжектира пациенти в средно-късен етап на изпитване на своята ваксина за COVID-19 при деца на възраст от 6 месеца до 12 години, съобщиха от компанията. Проучването ще оцени безопасността и ефективността на две дози от нейната иРНК-1273, прилагана с интервал от 28 дни, и възнамерява да включи около 6 750 деца в САЩ и Канада.

Подобно изпитване при деца на възраст от 12 до 17 години вече е в ход и е изцяло регистрирано, както и такова, проведено от Pfizer при деца на възраст над 12 години.

Ако изпитванията на Moderna и Pfizer вървят добре, децата в средна и гимназиална възраст могат да започнат да се ваксинират до есента. Тъй като тестовете при по-малки деца тепърва започват, те вероятно ще започнат да се ваксинират едва в началото на следващата година.

Ваксината на Moderna вече е разрешена за спешна употреба при американци над 18 години. Децата не са с висок приоритет при ваксинациите, тъй като те обикновено се заразяват по-малко, а COVID-19 рядко се оказва фатален за тях.

Засега децата не изглеждат значими „преносители“ на болестта, но колкото повече деца контактуват със свои връстници и учители, толкова повече потенциал има за разпространение на вируса сред тях. Сред педиатрите и медицинските етици възникна спор за това колко е важно да се ваксинират децата срещу COVID-19 и дали това се прави по правилните причини.

„Ваксините срещу полиомиелит, дифтерия и менингит бяха насочени към премахване на най-опасните заболявания при децата“, каза д-р Майкъл Хеферон, асистент в педиатричния отдел в Университета Куинс в Онтарио, пред „Чикаго Трибюн“. „Сега имаме почти обратното“, каза той. „Това е болест на възрастните и колкото по-възрастен ставаш, толкова по-зловеща е тя.“

Досега 2,57 милиона деца на 17 или по-малка възраст са имали COVID-19 в САЩ, според данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Децата по 4 години представляват само 2% от всички случаи в Америка, а децата на възраст от 5 до 17 години представляват по-малко от 10 % от инфекциите. Според CDC 294 деца са починали от COVID-19, което представлява по-малко от 0,2% от смъртните случаи.

Други експерти твърдят, че тъй като децата се разболяват, пренасят и умират от коронавирус, остава важно да се ваксинират.

В първата част от изпитването на Moderna компанията ще тества няколко различни дози от ваксината при деца, за да види коя е най-безопасната и същевременно генерираща правилния имунен отговор. След като учените утвърдят най-добрата доза, те ще започнат да я тестват за цялостна ефикасност при деца.

Д-р Робърт Френк, директор на детската болница в Синсинати и водещ изследовател по педиатричните проучвания на Pfizer, които са в срокове, подобни на тези на Moderna, каза пред „Чикаго Трибюн“: „Вероятно в края на 2021 до началото на 2022 тя ще се прилага на по-малки деца“.

- реклама -