„Модерна“ тества ваксината си срещу COVID върху тийнейджъри

Американската компания „Модерна“ съобщи, че започва тестове на ваксината си срещу COVID-19 върху тийнейджъри. Ваксината вече е дадена на първия участник в изследването.

ваксина ,коронавирус, тестване, Модърна,

Във Фаза 2 от 3 от проучването се очаква да бъдат тествани 3 000 здрави участници в САЩ на възраст от 12 г. до под 18 г. Проучването се осъществява в сътрудничество с американския Биомедицински орган за модерни изследвания и развойна дейност (BARDA) и има за цел да оцени потенциалната безопасност и имуногенност на mRNA-1273 сред тази важна по-млада група от населението.

„Нашата цел е да съберем данни през пролетта на 2021 г., които ще подкрепят употребата на mRNA-1273 при юноши преди началото на учебната година 2021/2022,“ заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на „Модерна“. “ Надяваме се, че ще успеем да осигурим безопасна ваксина, която ще даде защита на юношите, така че да могат да се върнат в училище в нормална среда“, каза той.

Компанията подаде документи за издаване на разрешително за използване на ваксината срещу Ковид-19 в ЕС и от Европейската агенция по лекарствата обявиха в началото на месеца, че се надяват до 12 януари да се произнесат по искането.

- реклама -