Мода и в храната! Ето кое е актуалното меню за 2018 година

Както в повечето сфери в живота, така и при храненето има актуални трендове. Тази година на мода ще бъдат храните, които доставят радост на всички сетива – трябва да са както вкусни, така и красиви. Но има и друго изискване – да са родно производство, защото са и по-свежи, и по-вкусни

Това са и изискванията, с които ще се съобразяват родните ресторанти, а кулинарните спецове създават гурме от местни продукти и разчупват традиционните рецепти. Ето някои от модните предложения, които можете да направите и вкъщи:

Цветна феерия

Използват се сезонни зеленчуци в различни цветове. Тук можете да добавите всякакви растения и да комбинирате, за да набавите необходимите за организма минерали и витамини. Дори и тези, които няма да добавят аромат и вкус, но пък ще се харесат на очите.

Блясък и сладост

При десертите най-големият хит за 2018 г. е златото. Сметановите глазури и фонданите с цветовете на дъгата отстъпват пред златистите цветове на торти и други десерти. За по-платежоспособните в луксозните ресторанти се предлагат продукти, които съдържат златен прашец. Точно както в онези скъпи бутилки шампанско, които бяха хит преди години.

Свежо и лесно

Все по-голяма популярност набират и свежите сокове от зеленчуци. Ако до скоро бяхме луди по плодовите фрешове, сега на дневен ред са витаминозните и засищащи смутита, познати и като нутри бомби.

Алтернативните млека

Те са предпочитани от веганите, но могат да отговорят на изискванията на всеки вкус. Можете и сами да си приготвите бадемово, оризово, конопено, соево мляко. Те са изключително полезни за хората с непоносимост към лактоза.

Суперхраните

На пазара ги има в прахообразно състояние и могат да бъдат добавени към салати, смутита, сокове, мляко. Те осигуряват всички необходими вещества, които не могат да бъдат набавени с храната.

Илюзия

С напредването на технологиите все повече вегански и вегетариански ястия изглеждат сякаш са приготвени от месо. Така един бургер без нищо животинско в него може да ни заприлича на апетитно парче месо, от което тече кръв, сгушено между две питки. Всевъзможни кюфтета и пържоли за вегани вече се предлагат не само по магазини и ресторанти, но и се приготвят в домашни условия от ентусиастите.

Домашната храна

Домашно приготвената храна набира все по-голяма преднина в сравнение с тази в заведенията. Дори ястието да е по-просто, може да го направим точно по вкуса ни. А и знаем произхода на продуктите и техния срок на годност.

- реклама -