приложение

Мобилно приложение ще информира столичани за задръстванията и ремонти

От днес столичната община ще информира регистрираните потребители на мобилното приложение „Гражданите“ за ремонти, пътни затруднения и културни събития. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

До момента приложението е правило връзка между гражданите и общината, а сега комуникацията ще стане двустранна, обясни градоначалника.

„След като няколко години работихме затова да имаме директния контакт с гражданите ние решихме, че трябва да обърнем посоката и да можем да информираме гражданите чрез същите тези технологични възможности. От няколко месеца те вече работят по изпращането на информация чрез мобилното приложение към абонатите на „Гражданите“, в които те ги информират за ремонти на експлоатационните дружества, а от днес включваме опцията да информираме за предстоящите ремонти по основни улици и булеварди, които предизвикват затруднения за шофьори и велосипедисти“, обяви Фандъкова.

Тодор Лилков от „Гражданите“ обясни, че информацията ще се разпраща от самата столична община и районните администрации, които сами ще насочват тя дали да достига до хората от определен район или до всички абонати на приложението.

„Всеки потребител на база на адреса, който поставя при регистрация може да получава таргетирани известия за спиране на вода, топлоподаване, ремонтни дейности, които биха могли да объркат деня му. Съобщенията ще се получават в аванс и ще изкачат на смартфона като пуш известие“, обясни Лилков и добави, че за целта гражданите трябва да са влезли в приложението.

Кметът поясни, че информацията ще бъде подавана от екипа по транспортна инфраструктура в общината.

Тя припомни, че в началото партньорството на общината с „Гражданите“ е стартирало със събиране на информация за автомобили излезли от употреба и възможността администрацията да получава директно информация, за да може да се веднага да реагира и да може да изчистваме града от тях. От 2017 г. досега сигналите за излезли от употреба автомобили през приложението са 4334. По време на организираната кампания от 14 до 30 април са постъпили 250 сигнала, които в момента се обработват от Столичния инспекторат.

Данните от 2009 до 2019 за този вид работа на инспектората, за 10 години доброволно премахнати автомобили са над 8000, принудително преместени са над 1500. За този период са получени общо над 13800 сигнала“, посочи още кметът.

- реклама -