Мобилно приложение позволява мъжете да следят жените в Саудитска Арабия

„Apple“ и „Google“ са обвинени в подпомагането на „налагането на половото разделение“ в Саудитска Арабия, предлагайки приложение, което позволява на мъжете да проследяват жените и да им попречат да напуснат страната, съобщава Business Insider.

Едновременно „Google Play” и „iTunes” са хост на „Absher” – правителствена мрежова услуга, която позволява на мъжете да посочват кога и как жените могат да пресичат саудитската граница, както и да получават есемес известия, когато представителите на нежния пол пътуват.

В статията присъства скрийншот на приложението с добавени банери на английски, които поясняват неговите функции.

Откакто историята е публикувана, „Хюман райтс уоч” и „Амнести интернешънъл” са изразили загриженост относно ролята на „Google“ и „Apple“ в хостването на приложението, което е инсталирано на мобилни устройства повече от 1 милион пъти.

„Apple“ и „Google“ имат правила срещу приложения, които спомагат заплахите и тормоза”, казват от „Хюман райтс уотч“ пред Business Insider.

„Подобниприложениямогат да доведат до нарушаване на човешките права, включително дискриминация срещу жените”, добавят те.

Според „Амнести интернешънъл” това е още един пример как „правителството на Саудитска Арабия е произвело инструменти, с които да ограничава свободата на жените”. Те призоваха „Apple“ и „Google“ да приемат, че приложението се използва за нараняване на жените и настояха за промени това да спре в бъдеще.

 

- реклама -