локацията

Мобилните оператори ще разкриват локацията ни, ако се загубим в планината

Задължават мобилните оператори да разкриват местонахождението ни, ако се загубим в планината. От ГЕРБ внасят поправки в Закона за защита при бедствия ще позволява мобилните оператори да пращат локацията на изчезнали хора, за които бъде подаден сигнал до Планинската спасителна служба.

Промяната е консолидирана с всички партии, обясни председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който днес се срещна с представители на ПСС.

„Законопроектът предвижда до 2 часа при подаване на сигнал от планинските спасителни служби или бедстващо лице, да може ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” да направи съответната процедура и да ни предоставят информация, която да бъде предоставена веднага и на ПСС“, разясни Цветан Цветанов.

Промяната ще позволи по-бърза и адекватна реакция на спасителните екипи. Още следващата седмица промяната влиза за гласуване в пленарна зала.

5176004Сега локацията се предоставя само при тежки престъпления

Сега мобилните оператори могат да реагират и да установят клетката, в която се намира даден мобилен телефон само при тежки престъпления.

Според Цветанов с нововъведението ще се ограничи възможността да се ползва човешки ресурс на хора, които нямат тази подготовка за работа в лоши метеорологични условия в планината. „Искаме да ангажираме максимално експертизата и подготовката, която имат планинските спасители„, добави председателят на ПГ на ГЕРБ.

- реклама -