Законза Черноморското крайбрежие санкции, плажове дюни

Ангелкова: Мобилни екипи на Министерството на туризма пазят дюните от унищожаване

Мобилни екипи на Министреството на туризма следят да не се унищожават дюни по плажовете. Това съобщи в сутрешния блок на bTV министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя заяви, че вече има повдигнати обвинения за разрушаването на дюна на къмпинг „Смокиня“.

Предвидените наказания са до 3 години затвор и глоба от 2000 до 10 000 лв.

„В Закона за защитените територии ясно е записано, че дюните не трябва да бъдат разрушавани. Всеки един гражданин независимо от собствеността е длъжен да ги опазва и да се съобразява със закона. Ако извърши нарушение, се наказва”, коментира Ангелкова.

„Допълнително, за да гарантираме това, че няма да се разрушават дюни на плажа с промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие увеличаваме размера на санкциите и достигат до 50 000 лв. за юридически лица”, допълни министърът.

„Не е имало конфликт на интереси във времето, когато Марк Жирардели ми беше съветник.“

Това заяви самата Ангелкова, като уточни, че не знае откога световноизвестният скиор е станал 100% собственик на „Юлен“.

„Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това”, поясни Ангелкова.

Тя допълни, че никога не е имал достъп до информация, а е участвал единствено в изложенията, където е рекламирал България като туристическа дестинация. Отрече и Марк Жирардели да е лобирал за втори лифт на Банско.

Банско опашки лифт скорост

„Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Това обаче трябва да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство”, на мнение е министърът на туризма.

- реклама -