Ангелкова: Мобилни екипи на Министерството на туризма пазят дюните от унищожаване

Законза Черноморското крайбрежие санкции, плажове дюни

Мобилни екипи на Министреството на туризма следят да не се унищожават дюни по плажовете. Това съобщи в сутрешния блок на bTV министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя заяви, че вече има повдигнати обвинения за разрушаването на дюна на къмпинг „Смокиня“.

Предвидените наказания са до 3 години затвор и глоба от 2000 до 10 000 лв.

„В Закона за защитените територии ясно е записано, че дюните не трябва да бъдат разрушавани. Всеки един гражданин независимо от собствеността е длъжен да ги опазва и да се съобразява със закона. Ако извърши нарушение, се наказва”, коментира Ангелкова.

„Допълнително, за да гарантираме това, че няма да се разрушават дюни на плажа с промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие увеличаваме размера на санкциите и достигат до 50 000 лв. за юридически лица”, допълни министърът.

„Не е имало конфликт на интереси във времето, когато Марк Жирардели ми беше съветник.“

Това заяви самата Ангелкова, като уточни, че не знае откога световноизвестният скиор е станал 100% собственик на „Юлен“.

„Жирардели беше съветник от ноември 2014 до март 2016 г. с цел да популяризира България като туристическа дестинация навън. Участвал е в наши борси и изложения, където сме рекламирали туризма ни. Никога не е получавал възнаграждение за това”, поясни Ангелкова.

Тя допълни, че никога не е имал достъп до информация, а е участвал единствено в изложенията, където е рекламирал България като туристическа дестинация. Отрече и Марк Жирардели да е лобирал за втори лифт на Банско.

Банско опашки лифт скорост

„Важно е да има лифтове, които са най-екологичният вид транспорт във всичките ни планински курорти. Това обаче трябва да се случва при спазване на действащото европейско и национално екологично законодателство”, на мнение е министърът на туризма.