Георги Панайотов, МО, Чешнегирово, цех
Снимка: БГНЕС

МО за инцидента с американски военни в цех в Чешнегирово: Недоразумение!

Случаят в Чешнегирово е недоразумение. Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски.

Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов, който в съботния ден даде извънреден брифинг относно влизането на американски военни по време на учение в цех, докато вътре има работници.

Не е упражнено насилие върху цивилните граждани в село Чешнегирово.

„В това учение участват военнослужещи от няколко съюзнически държави, десетки самолети, над 100 самолета. Това е едно изключително мащабно учение, което е проведено на наша територия. Учението е много успешно за всички съюзнически сили.

В рамките на това учение се случва инцидент, очевидно недоразумение, защото съюзнически военнослужещи със задачи да прочистят района на Десанта, тъй като учението представлява отрениране на тактически въздушен десант, излизат извън периметъра на учението, влизат в този цех и търсят противниковите сили, които очевидно не са работещите цивилни граждани, които се виждат на кадрите“, обясни той.

„Искам да подчертая, че както се вижда на клипа не е упражнено никакво насилие от страна на съюзническите военнослужещи. Нещо повече, не са използвани никакви груби методи. Те са наредили на цивилните граждани, които работят в цеха, да седнат“, подчерта служебният министър.

Докато служебният военен министър даваше брифинг за медиите от посолството на САЩ у нас изпратиха изявление, с което поднесоха извинения на частното предприятие и служителите в сградата.

- реклама -