руски самолети

МО: руски самолети са навлизали в наши акваториални води в Черно море

Има доказателства, че руски самолети са навлизали в наши акваториални води в Черно море. Това съобщават от българското военно министерство.

Полети на руски самолети без включени транспондери, без отличителни знаци и без предварително заявени полетни планове са документирани от българските Военновъздушни сили и от системата за противовъздушна отбрана на НАТО.

От министерство на отбраната информират, че съгласно международните регламенти за всяка страна е определен регион за полетна информация, отговорност и контрол. Този регион има координати в акваторията на Черно море ,далеч извън морското и въздушното пространство на страната.

В тази връзка изнесената информация от Министерството на отбраната не е свързана с нарушение на въздушното ни пространство, което би изисквало нота за протест, а е свързана с полети на руски самолети.

Фрапиращото е, че някой от самолетите дори са били без обозначителни знаци.

moМинистерството на отбраната на Република България не оспорва правото на самолети от ВВС на друга страна да извършват полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море,но при спазване на международните въздухоплавателни норми.

В заключение от Министерство на отбраната заявяват: „МО не търси конфронтация с никого. Изразяваме загриженост за поддържането на взаимно уважение и доверие между черноморските страни при осъществяването на полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море“.

4b7e5860dabe17115851aad3a790e904Отговорът на Русия

Вчера Кремъл отрече нарушения на българската зона на отговорност във въздушното пространство на НАТО.

Официалният представител на руското военно ведомство генерал-майор Игор Коношенков каза, че е хубаво да се чуят пояснения „колко далече от въздушните граници на България се простира „въображаемата зона на отговорност във въздушното пространство на НАТО?”.

Представителят на руското министерство на отбраната посочи, че руски самолети планово изпълняват полети над акваторията на Черно море, но маршрутите им са в пълно съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води. Освен това, изтъква Коношенков, всички полети се изпълняват само с включени транспондери.

В неделя Николай Ненчев заяви по Нова телевизия, че четири пъти през миналия месец руски военни самолети с изключени транспондери са навлизали в т.нар. „българска зона на отговорност” във въздушното пространство на НАТО.

Според Ненчев България е поискала обяснение от Москва за нарушенията, наричайки инцидентите „провокации към България и нейните ВВС”. Ненчев също така каза, че „се вземат превантивни мерки”.

- реклама -