самолет

MO: Българската страна няма как да повлияе на предложенията за нов тип боен самолет

Процедурата за придобиване на нов тип боен самолет се намира на етап – изпратени искания за предложения до Швеция, САЩ, Франция, Италия, Израел. От някои държави очакваме предложения за един тип авиационна техника, като „Рафал“, „Грипен“ или „Юрофайтър“, а от други държави като САЩ – за F-16 и F-18. В момента, съгласно изискванията, страните трябва да подготвят своите отговори на нашето искане за предложения. Tова обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов във връзка с критики на държавния глава и главен военно командващ. Днес Румен Радев се обяви против изпращането на военна делегация в САЩ, което не било съгласувано с него.

На този етап българската страна няма как да повлияе по никакъв начин на това, което тези държави ще решат и ще предложат

Запрянов разясни, че поканата за визита в САЩ е за военнотехнически консултации.

Такива покани можем да получим не само от САЩ, а и от всяка една от другите страни. Ние ще откликнем позитивно на всяка покана, защото целта ни е на тези консултации ясно да заявим какви са нашите изисквания. Има индикации, че ще има покани и от други участници. Държим на пълна прозрачност и равнопоставеност между всички държави, които ще участват в процедурата“, каза той и поясни, че определеният срок за изготвянето и подаването на офертите е само три месеца, поради обстоятелството, че планираните финансови средства трябва да бъдат усвоени в рамките на тази година. „Смятаме, че такива военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори – те много по-бързо да си подготвят отговорите към нас. Ако има непълни оферти, ще загубим време да ги доуточняваме, а крайният срок за получаване на отговорите е 1 октомври 2018 г.“ – посочи Атанас Запрянов.

„Министърът на отбраната реши, че ние трябва позитивно да отговорим на отправената покана от САЩ. В състава на делегацията освен мен са включени двама авиационни експерти – ръководителят на проекта полковник Владислав Шекеров и началникът на Щаба на ВВС полковник Сергей Белкинов, както и двама експерти – по финансови и по правни въпроси“, каза той и допълни: „Знаете, че процедурата ще приключи със сключване на договор държава – държава. Това е разликата с другите два модернизационни проекта за корабите и за бойните машини, тъй като тук политическото решение накрая трябва да определи една държава, с която да проведем разговори и да сключим договор. Няма как да има нещо непрозрачно, защото договорът трябва да мине след това през правителството и през парламента“.

- реклама -