Молдова, протест, Кишинев, президент

Многохиляден протест в Кишинев в подкрепа на президента на Молдова

Хиляди се събраха на демонстрация в Кишинев с искане за оставката на молдовското правителство и за разпускането на парламента.

Протестната проява бе проведена по призив на избраната за президент на Молдова Мая Санду.

Най-малко 20 хиляди души се събраха по обяд в центъра на молдовската столица и скандираха лозунги от сорта на „Оставка!“, „Предсрочни избори!“ и „Долу крадците, долу корупцията!“.
Участниците в днешната демонстрация в Кишинев приеха резолюция, в която изложиха исканията си, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Настояваме за незабавната оставка на правителството на Йон Кику, който носи отговорност за влошаването на ситуацията в икономиката и социалната сфера и прокарва корупционни схеми на фона на бедстващото положение на населението. Парламентът следва да бъде разпуснат незабавно в съответствие с нормите на конституцията. Настояваме да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори“, се казва в резолюцията.

В текста на документа се отбелязва още, че Мая Санду, победителката на президентските избори в Молдова, е получила мандат за борба с корупцията и нищета в бившата съветска република.

След приемането на резолюцията участниците в демонстрацията, която премина мирно, се разотидоха, отбелязва ТАСС.

- реклама -