Айк Мнацаканян
Снимка: bul-wrestling.org

Мнацаканян взе трета олимпийска квота за българската борба

Айк Мнацаканян стана третият български борец с квота за Олимпийските игри в Париж. Националът в категория до 77 кг класически стил спечели три драматични победи на последния квалификационен турнир в Истанбул. Той последва Семьон Новиков на 87 кг и Биляна Дудова на 62 кг жени, които вече имаха спечелени квоти.

Мнацаканян започна с победа с 3:1 срещу испанеца Маркос Санчес-Силва. После той се изправи срещу унгареца Золтан Левай и българинът спечели с 2:1 точки.

На четвъртфиналите нашият борец се бори срещу Паулиус Галкинас. Българският национал удържа атаката на литовеца от партер в първата част и я завърши с точка пасив, а във втората изравни за 1:1. Той обаче взе предимство по критерий и го задържа до края за класиране на полуфиналите.

Там Мнацаканян остана непоклатим на партер и в срещата с Лю Рюи. Китаецът се оттегли на почивка с точка преднина и българският национал получи правото да атакува втори, което изравни резултата при 1:1. Мнацаканян отново поведе по критерий и отново запази преднината си с последна точка. Така той спечели третата олимпийска квота за българската борба.

Абу-Муслим Амаев загуби на старта при 67-килограмовите след драматична схватка с действащия и петкратен шампион на Африка – Мохамед Елсайед.

В 97 кг Калоян Иванов отстъпи на азиатския шампион от 2019 и полуфиналист на регионалните квалификации Узур Джузупбеков (Киргизстан) с 1:3.

Недялко Петров също приключи с участието си в турнира в Истанбул, след като в началото на деня отстъпи с 0:8 срещу Юстас Петравичюс.

- реклама -