момиче, Бургас, коронавирус, мерки, Димитър Николов

Младо момиче, завърнало се от Великобритания, е вторият случай с коронавирус в Бургас

Установено е второ лице на територията на община Бургас, което е носител на коронавирус.

Това е младо момиче, завърнало се от Англия на 16 март. Локализирани са контактите й с други хора. Категорично са доказани само двама души. Установени са и пътниците, с които е пътувала в самолета, те са 74. Всички са предупредени. От тях 6 пребивават на територията на Бургаска област, спазвайки карантина.

Това съобщи кметът Димитър Николов и останалите членове на общински кризисен щаб.

„Получаваме пълно съдействие от момичето и близките, които спазват карантина. Няма сериозни клинични отклонения в здравословното й състояние“, каза кметът.

В Бургас има 18 бедстващи грузинци, влезли през зелена граница у нас с автомобили, но в момента заради рестрикциите не могат да излязат. Те имат проблеми с обезпечаването на средства за преживяване. Оказва им се съдействие, съобразено с изискванията за безопасност. Очаква се да бъде организиран санитарен коридор за извозването им през Турция към Грузия.

„От днес се забранява използването на вендинг машини за кафе и топли напитки по улиците и в сгради. Преценено е, че техните собственици не могат да гарантират безопасното им използване“, съобщи кметът Николов.

Препоръчва се на всички бургазлии да избягват използването на детските площадки и фитнес уреди на открито, въпреки че те се дезинфектират редовно.

- реклама -