Младите понасят по-трудно ограниченията на карантината

Един от всеки петима на възраст под 35 години се чувства самотен в резултат на наложените заради пандемията от COVID-19 ограничения, сочи общоевропейско проучване. Според данните от него, младите хора понасят по-трудно напрежението на блокирането, отколкото по-възрастните.

В допитването са участвали 85 000 от цяла Европа, пише „Гардиън“. Заключенията в него гласят, че е налице рязко влошаване на качеството на живот сред хората от всички възрасти, но най-вече сред по-младите. 20 % от тях са заявили, че се чувстват самотни, което е сериозен ръст при показателите в нормално време, когато усещащите самота са били само 4%.

От европейците, затворени в домовете си заради епидемията от коронавирус, общо 16% са казали, че са самотни „през цялото време или през повечето време“, в сравнение с 6%, които се описват като самотни в проучвания, проведени преди кризата.

Проучването е направено от Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд.

Според експертите там, резултатите показват, че младите хора смятат, че са били по-силно засегнати от ограниченията в сравнение с други възрастови групи. Това вероятно се дължи на факта, че са отменени социални събития и те нямат възможност да се срещат с приятелите и семейството си извън дома.

При по-младите е налице също по-ниско ниво на цялостно удовлетворение, отколкото при по-възрастните, въпреки че са по-големи оптимисти за бъдещето.

Докладът разкрива разлики в различните страни, като при българите и гърците са отчетени най-ниското ниво на удовлетвореност от живота. Оказва се, че най-самотни се чувстват французите.

- реклама -