балните си рокли
Ивет и семейството й

Млади жени подаряват балните си рокли на абитуриентки от домовете

Млади жени събират балните си рокли, за да ги подарят на абитуриентки от социалните домове. Инициативата е дело на 26-годишната Ивет Ичкова от Горна Оряховица. Ивет работи и учи, но е и майка на „пълен работен ден“. Освен това е от хората, които няма да стоят встрани, ако могат да помогнат.

„Имам две дечица и виждам колко е трудно да се грижиш за тях, а на тези млади хора в домовете няма кой да помогне“, казва Ивет, когато я питам защо е решила да дари роклята си от бала. „Много съм щастлива, че толкова хора откликнаха. Като виждам как реагират хората и се отзовават, ми се връща вярата, че можем да си помагаме“, признава Ивет.

Ето какво още каза Ивет Ичкова специално за Flashnews:
– Ивет, откъде ти хрумна идеята за тази група във фейсбук „Подари надежда на абитуриенти от домове“?

– Миналата година реших да си подаря роклята от бала в някоя група за подаряване във фейсбук и попаднах на постове за некоректни хора, които взимат подарените рокли и след това ги продават в други групи и реших, че явно няма да стане по моя начин. Исках да съм сигурна, че роклята ми ще отиде където трябва и реших да се свържа с Весела Байчева, която е журналист от в. „Борба“ – Велико Търново. Решихме с нея да направим една страничка във фейсбук, където момичетата могат да качват снимки на роклите си и да оставят информация за тях. И така да зарадваме други момичета за абитуриентския им бал.

– Виждам, че вече доста хора са качили снимки – явно има сериозен отклик…

– Има, да, и на лични съобщения ми пишат много хора. Само днес още 20-ина момичета се присъединиха към страницата ни. Даже има едно момиче от Бургас, което иска да направи същата кауза и там – да събере рокли и да ги дари в дом в Бургас. Много се радвам, че толкова хора се включват.

– А какво стана с твоята рокля миналата година? При кого отиде?

– Моята рокля все още е у дома, но тази година ще отиде в дома, който ще изберем във Велико Търново. Още не сме решили в кой дом, но чакам телефон на директор, който отговаря за такива домове. С него ще се разберем как да стане изпращането, защото за мен най-доброто е да отидем в самия дом, за да няма спекулации, че аз взимам дрехите, и за да видим колко човека има там – не може със 70 рокли да отидем при 10 души…

Една от дарените рокли в групата
Една от дарените рокли в групата

Вече сме над 130 членове на групата – около 20 рокли сме събрали за две седмици, имаме и един костюм, както и обувки…

– Какво друго приемате, защото видях, че някои предлагат да помогнат и с прически, с грим…

– Да, моята снаха пое инициативата да направи прическа. Имаме още едно момиче, което се съгласи – прически, грим – не са професионални, но все е нещо за момичетата, които не могат да си позволят и това…

– Ивет, видя ли как миналата седмица Мис България Вселена Виолина Анчева дари скъпата си рокля от конкурса на едно бедно момиче от Филипините? Може би и тя е трогнала много хора с този жест?

– Да ти кажа честно, аз телевизия не гледам, новини не гледам, защото имам две малки деца и у нас се гледа само детско вечер… И нямам време да чуя никакви новини, но просто реших, че искам да подаря роклята си на някое момиче, което има нужда от нея.

Ивет
Спомен от бала: Ивет се надява роклята й да зарадва някое момиче от дом

Роклята ми струва 80 лева, не струва милиони, не е кой знае колко красива, като гледам роклите на някои момичета сега… Но реших, че няма да забогатея, дори да я продам за тези 80 лв, но пък мога да зарадвам някого, защото имам две дечица и виждам колко е трудно да се грижиш за тях, а на тези млади хора в домовете няма кой да помогне…

Хората, които се включват в инициативата, мислят по подобен начин. Доста момичета ми пишат, че се чудят къде да им стоят роклите и че идеята е много добра, а те са щастливи да се включат и просто искат да помогнат. Много съм щастлива, че толкова хора откликнаха и за толкова малко време.

Като виждам как реагират хората и се отзовават, ми се връща вярата, че можем да си помагаме. Радвам се и че толкова много млади хора като мен решават да се обединят и да помогнат…

– А ти самата за какво мечтаеш?

– Мечтая за по-добър свят за децата си. Мечтая да са здрави, разбира се, и да има по-добро бъдеще в България, защото нещата стават все по-зле. Да има повече добри хора…

– Докога ще продължи вашата инициатива?

– До месец април. Тогава ще обявим в групата на коя дата и къде ще се изпращат събраните дрехи. Всеки ще може да проследи къде са отишли дарените от него неща. Надяваме се да зарадваме колкото се може повече млади хора, които имат нужда от помощ и подкрепа.

Ако и вие искате да дарите дрехите си от бала, можете да се свържете с Ивет. Повече за каузата – във фейсбук на „Подари надежда на абитуриенти от домове“. 
- реклама -