25 000 годни за казармата на набор
25 000 младежи и девойки на набор ще са годни за казармата, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев

25 000 младежи и девойки от набор годни за казармата

При връщане на казармата 25 000 младежи и девойки от един набор годишно биха били годни да влязат в казармата.

Това стана ясно от анализ, който министърът на отбраната Николай Ненчев представи пред членовете Комисията по отбрана, във връзка с дебата за връщане на задължителна казарма.

По данни на НСИ, годишният брой на младежите и девойките у нас е средно около 60 000 – 70 000 души. От тях около 35 000 са младежите, от които 20% са без образование или само с основно образование.

„Според Закона за отбраната и въоръжените сили жените и мъжете имат равни права за назначаване на длъжности за кадрова военна служба. Ограничения има, според спецификата на дадени длъжности, които не биха могли да бъдат изпълнявани от жени. Поради при разглеждане на въпроса за наборна военна служба не би следвало да се поставя ограничение само за мъжете”, коментира Ненчев.

Потенциално за наборна военна служба биха могли да бъдат разглеждани около 45 000 – до 50 000 младежи и девойки годишно. От тях, обаче приблизително около 35 – 40% не покриват медицинските стандарти при определяне на годността им за военна служба.

Така след отпадане по негодност след медицински прегледи остават около 25 000 младежи. Това показва, че от един набор може да се очакват около 20 – 25 000 младежи и девойки на година, които са годни за наборна военна служба.

Със задна дата

При евентуално връщане на задължителна наборна военна служба на такава ще подлежат и тези, които не са я отбили и имат задължения по Конституция в периода в началото 2008 г. Тези хора, които са около 276 000 души и следва да бъдат разпределени за прием заедно с останалите. Видно е, че това е огромен брой длъжности, които не са предвидени в числеността на военните сили”, каза военният министър.

Колко ще ни струва?

Средствата за издръжка на един кадрови военнослужещ на месец са 1 396 лв., а средствата за един наборен военнослужещ на месец са 2 236 лв., обясни министър Ненчев.

По-рано днес от Патриотичния фронт отново настояха казармата да бъде върната. Те дори обясниха, че вероятно ще успеят на убедят ГЕРБ да подкрепи идеята им .- реклама -