Младен Маринов мигрантски натиск Гърция, Турция ЕС

Младен Маринов: Ситуацията с бежанския поток е усложнена

Ситуацията, която наблюдаваме, може да се каже, че е усложнена, тъй като преди да дойда тук, имах среща с гръцкия министър по въпросите на миграцията и обсъдихме, че в Гърция положението е наистина сериозно.

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, предаде „Фокус“.

Младенов посочи, че такава опасност винаги е съществувала не само за България, а и за цяла Европа, но за България проблемът е още по-належащ, тъй като е външна граница и чисто географски, има ли нова вълна, тя ще мине през нас.

„Когато съседна на нас държава има мигрантски проблем, то това означава, че той може да се прехвърли и на наша територия. Срещата ни с гръцкия министър по миграцията премина в този дух за предприемане на адекватни съвместни действия“, добави Маринов.

Министърът допълни, че мерките вече са предприети, но в случая става дума за политика на Европейския съюз, която трябва да е насочена към проблемните зони, които към момента са Източното Средиземноморие и сухопътната граница с Турция.

„Естествено това не става без отношенията Европа – Турция, тъй като Турция е държавата, през която преминават мигрантите“, посочи той.

От думите му стана ясно, че позицията на България в Европейската комисия е да се вземат мерки в три направления: вътрешно, което касае вторичните движения в ЕС, сигурната охрана на границите и трето – работа извън границите на ЕС със страните на произход и транзит. „Именно това обсъждахме и с гръцкия колега, включително и с Кипър, тъй като те са в същата ситуация, да се обединим около това нещо и да държим тази политика да се развива“, добави Маринов.

- реклама -