Младен Маринов

Младен Маринов: Изборите минаха в динамична обстановка

Изборите минаха в една динамична обстановка, свързана с множество сигнали. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов на блиц-контрол в парламентарната вътрешна комисия.

Младенов отчете, че сигналите, които са приели – и за първи, и за втори тур, обобщени за 2019 г. са 1644, сравнени с изборите за местна власт през 2015 г. са почти наполовина. Тогава са били 2528 сигнала. „Голяма част от сигналите бяха от компетентността на ЦИК или на ОИК по места“, заяви Маринов.

Като завишен показател в тези избори се отчитат съставените предупредителни протоколи по Закона за МВР. „Там, когато сигналът бъде проверен и не са събрани достатъчно данни за извършено престъпление и не е образувано досъдебно производство, се съставят предупредителни протоколи по ЗМВР. През 2019 г. те са 2 348, през 2015 г. са били 1 662. Това е показател, който отчитаме като завишен в сравнение с 2015 г.. Този показател влияе на превантивните мерки, които са предприети от МВР по обезпечаване на изборите”, посочи той пред депутатите.

На депутатски въпроси отговаря и главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той каза, че към момента няма сериозни пожари на територията на страната. „Предвид създалата се ситуация с времето, наистина последната седмица беше една от най-тежките”, каза той.

- реклама -